Yleistä ja yhteistä purjehdukseen liittyvää lämpimillä vesillä

Henkilökohtaiset pätevyyskirjat 

Vuokraamot edellyttävät veneen päälliköltä asianmukaiset pätevyydet. Käytännössä helpoin tapa on hankkia Kansainvälinen huviveneenkuljettajan pätevyyskirja (engl. ICC; International Certificate for Operators of Pleasure Craft), jonka Suomessa myöntää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. Tämän lisäksi esim. Kroatiassa vaaditaan VHF-lupakirja, jonka Suomessa myöntää hyväksytyn tentin jälkeen Viestintävirasto. Käytäntö varakipparin osalta vaihtelee; jotkin vuokraamot edellyttävät samat pätevyydet kuin kipparillakin, toisissa riittää, että varakippari on "vain" nimetty. Tiedot eri maiden vaatimista pätevyyskirjoista löydät täältä.

Joissakin paikoissa satamaviranomaiset (satamapoliisi, rannikkovartiosto) edellyttävät, että he saavat kopiot alkuperäisistä pätevyyskirjoista, silloin kun vuokraamon edustaja käy hoitamassa lähtöselvitystä. Alkuperäiset pätevyyskirjat kannattaa ottaa mukaan, vaikka matkatoimisto olisikin lähettänyt etukäteen niistä kopiot. 

Henkilökohtainen matkavakuutus 

Kaikilla matkaan lähtijöillä on syytä olla voimassa riittävän kattava matkavakuutus. Matkavakuutuksella turvaat sen, että saat parhaan mahdollisen hoidon sairastuessasi ja turvaat matkatavarasi varkauden, rikkoutumisen tai katoamisen varalta. Riittävä matkavakuutus sisältää myös peruutusturvan, mikäli joudut peruuttamaan matkan ennen matkalle lähtöä. Purjehdusta ei koeta sellaiseksi extreme‐harrastukseksi, että siitä pitäisi erikseen mainita matkavakuutuksessa. Matkavakuutus pitää ottaa jo Suomessa.

Veneen vakuutus 

Vuokraamo on vakuuttanut veneen. Matkan aikana sattuneilla vahingoilla on omavastuu, jonka määrä riippuu venevuokraamosta ja vakuutusyhtiöstä. Jotkut varustamot tarjoavat mahdollisuuden omavastuun poistoon tai alennettuun omavastuuseen. Omavastuun poisto tai sen alennus riippuu mm. vuokraamosta, vuokra-ajasta ja se voi olla esim. 100-300€. Kun omavastuu on alennettu tai poistettu, veneen vuokraaja joutuu maksamaan alennetun omavastuuosuuden verran tai ei joudu maksamaan omavastuuta ollenkaan, jos vuokraajalle on tapahtunut vahinko, jonka korvaus menee vakuutusyhtiölle. Omavastuun poistosta koituvaa maksua vuokraamo ei palauta, vaikka vahinkoa ei olisi sattunutkaan. 

Takuumaksu eli deposit 

Vuokraamo edellyttää erillisen takuumaksun suorittamista veneen luovutuksen yhteydessä. Kipparoiduilla purjehduksilla tämän maksun on hoitanut matkatoimisto. Kannattaa selvittää takuumaksukäytäntö ennen matkaa. Takuumaksu hoidetaan yleensä luottokortilla. Jos mitään merkittävää ei ole tapahtunut matkan aikana, niin kuitti revitään venettä palautettaessa. Tosin nykyajan maksuliikennetavassa varaus näkyykin heti henkilön luottotilillä, kunnes vuokraamo peruu sen. Jos vahinkoja on sattunut, niin vuokraamo vähentää takuumaksusta kuluja sen mukaan kuin vahinkoja tms. on tapahtunut.