Veneapteekki ja omat rohdot

Kannattaa kertoa kipparille 

Jos jonkun veneessä olevan toimintakyky on syystä tai toisesta alentunut tai rajoittunut, siitä on hyvä mainita kipparille. Jos henkilöllä on joitakin sairauksia, mitkä vaativat erityistä huomiota, niin niistäkin voi kertoa kipparille. Vastaavasti on syytä kertoa kaikille sellaisista ruoka-allergioista, jotka vaikuttavat veneen ruokalistaan. Nämä kaikki varmistaa sen, että riippumatta millaisia me ihmisinä olemme, voimme yhdessä nauttia merellä olosta ja välimerellisestä elämäntavasta. 

Uimataito olisi hyvä olla. Jos ei ole uimataitoinen, niin veneen kipparin pitää tietää se. Uimataidon rajana on 200m. Välimeren vesi kelluttaa paremmin kuin suomalainen meri- tai järvivesi, joten uiminen Välimeressä on paljon helpompaa. 

Veneapteekki 

Veneessä on minimivarusteltu veneapteekki. Venekunnan kannattaa ottaa mukaan ainakin yksi venekäyttöön suunniteltu minikokoinen EA-laukku, jossa on laastaria, haavanpuhdistusainetta, haavanhoitoainetta (Pantyson tai Bepanthen), kylmäpakkaus ja ideal-side. 

Oma henkilökohtainen, hyväksi koettu, tuttu "matka-apteekki" on myös oiva ratkaisu varmistaa, että itselle tarpeelliset lääkkeet, hoitotarvikkeet yms. tulevat matkalle mukaan. 

Lääkkeet merisairauteen 

Jos tietää tulevansa herkästi merisairaaksi, kannattaa sopivat lääkkeet hankkia jo Suomesta. Suun kautta nautittavat pahoinvointilääkkeet on otettava riittävän aikaisin ennen merelle lähtöä, jotta lääkeaine ehtii vaikuttaa. Muussa tapauksessa ne tulevat pois ensimmäisen ”lähetyksen” mukana eikä uutta pilleriä kannata enää ottaa. 

Jotkut meritautilääkkeet herkistävät valolle eli iho palaa huomattavasti helpommin, jos on käyttänyt ko. lääkkeitä, toiset kuivaavat suuta. Lääkkeen ohjeessa kerrotaan sen sivuvaikutukset. Henkilökohtaisista lääkkeistä kannattaa varmistaa myös niiden säilyvyys jopa +40 °C lämpötilassa. Jos lääkkeet eivät kestä huoneenlämpöä korkeampaa lämpötilaa, ne tulee säilyttää veneen jääkaapissa tai muualla riittävän varjoisassa ja viileässä paikassa. Meritautilääkkeistä Scopoderm (reseptilääke) on yksi parhaista. Korvan taakse asetettava pieni pitkävaikutteinen laastari on kuitenkin muistettava laittaa jo merelle lähtöä edeltävänä iltana, jotta vaikuttava lääkeaine ehtii imeytyä. 

Meri ja aurinko, purjehtiminen ja veneen keinuminen, sekä maissa pöly ja siitepöly yms. saattavat altistaa voimakkaammin yliherkkyyksille kuin Suomessa. Kannattaa varata itselle omia "tuttuja ja turvallisia" lääkkeitä riittävästi mukaan niin yliherkkyyksiin kuin vatsavaivoihinkin.