Matkamukavuutta henkilökohtaisilla varusteilla ja huolellisuudella

Kengät 

Jalkineina perinteiset purkkarit ovat hyvät tai sitten muut vastaavat tasapohjaiset kengät, joissa on hyvä pito märälläkin pinnalla. Kengät, joilla kuljetaan maissa, kannattaa jättää sitlooraan, jottei sisälle kulkeudu hiekkaa yms. likaa. Lähdön jälkeen kenkiä voi kopistella ja puhdistaa. Merellä sisälle voi mennä purjehduskäytössä olevissa kengissä. Kun veneelle tehdään jotain (irrotus, kiinnitys, purjeiden käsittely), missä joutuu liikkumaan kannella, kannattaa laittaa kengät jalkaan, jottei esim. potki varpaitaan verille. 

Hanskat 

Kunnolliset purjehdushanskat ovat parhaat manöövereissä. Keinokuituköysi polttaa muuten kämmenpohjan tai sormet hyvin helposti, jos ote köydestä lipsuu. Sali-, pyöräily- tai puutarhahanskoja voi käyttää, mutta ne kuluvat nopeasti käyttökelvottomiksi. Kunnon työrukkaset, vaikkapa kumipinnoitteiset ovat ankkuripelillä tai likaisia kiinnitysköysiä - mooring line - käsiteltäessä hyvä lisä käsien suojaamiseksi. 

Pyyhkeet, uima-asut 

Veneessä on usein pyykkipoikia pyyhkeiden, uima-asujen yms. kiinnittämiseksi. Kaikki mantookivaijerille kuivumaan laitettu pitää joko solmia tai kiinnittää pyykkipojilla. Pienikin tuulenvire lennättää kuivumassa olevat kiinnittämättömät pyyhkeet, uima-asut yms. mereen. Merellä ei "pyykeillä liputeta", sillä aaltojen pärskeet tai tyynellä jopa jonkin moottorialuksen aallot kastelevat mahdollisesti kuivumassa olevat pyyhkeet, uima-asut suolaisella merivedellä. 

Korut 

Roikkuvia rannerenkaita, isoja korviksia, suurikivisiä sormuksia ja pitkiä kaulaketjuja ei voi oman turvallisuuden vuoksi käyttää purjehduksen aikana. Ne takertuvat johonkin yllättävän helposti, menevät rikki tai putoavat mereen. Sormus voi myös lytistyä ja puristaa sormea todella kipeästi, jos se jää puristuksiin johonkin. Kalleimmat korut voi huoletta jättää kotiin. 

Aurinkovoiteet 

Aurinkovoiteissa pitää käyttää riittävän suurta suojakerrointa. Vesi heijastaa säteilyn siten, että säteilyn vaikutus on vähintään kaksinkertainen. Yleinen ohje on, että auringossa palaa ja varjossa ruskettuu. Jos käy uimassa, useimmat voiteet huuhtouvat mereen ja voidetta on muistettava lisätä. Muutenkin voidetta pitäisi lisätä useamman kerran päivässä. Alkuviikosta tarvitaan suurempi suojakerroin (>20), loppuviikosta pärjää pienemmälläkin (4-10). Jos jollain toisella alkaa iho punottaa, niin siitä kannattaa ystävällisesti sanoa. Keskipäivällä kannattaa käyttää pitkähihaista paitaa, jos käsivarsien iho punottaa. Niska palaa helposti normaalin T-paidan kanssa, kauluksellinen pique-paita tai ohut kaulahuivi suojaa niskaa. 

Lakki, aurinkolasit 

Lakkia - mieluummin korvat ja niskan suojaava lierillinen - ja aurinkolaseja kannattaa käyttää merellä. Lakki suojaa auringonpistokselta ja aurinkolasit häikäisyltä. Lakkiin ja laseihin tarvitaan jokin kiinnitys (naru niskan taakse), ettei tuulenpuuska vie niitä mennessään. 

Yhteiset ja omat tavarat 

Yhteiskäytössä olevat tavarat ja veneen tavarat voidaan säilyttää salongissa asianomaisilla paikoilla. Jokaisen omat tavarat tulee pääsääntöisesti säilyttää omassa hytissä. Kun kannelta poistetaan esim. lähdön aikaan pyyhkeitä, uikkareita yms. ne voi toimittaa salonkiin, josta kukin siivoaa omansa hyttiinsä. Karttapöytä ei ole yleinen tavaroiden säilytyspaikka siksi, että karttapöytä tyhjenee hyvin helposti, kun vene kallistuu. Kannelta siirretään sisälle yöksi kaikki arvokas, esim. kamerat, kartat, satamakirjat, kiikarit, tablettilaitteet, vinssikammet jne. 

Luukut ja venttiilit 

Jokainen huolehtii oman hyttinsä luukuista. Kun vene lukitaan, kaikki sellaiset luukut, joista mahtuu kulkemaan, suljetaan. Joissakin veneissä kannen lukkohelaa voi käyttää myös kannelta, joten luukun kahvat on vielä erikseen lukittava sisältä. Kippari tarkistuttaa luukkujen lukituksen aina, kun se on tarpeellista. 

Kun lähdetään merelle, luukkuja voi tilanteen mukaan sulkea. Tärkeimpiä ovat sellaiset luukut, joista voi tulla merivettä sisään, joihin jokin köysi voi takertua, joista voi pudota alas ja joihin voi kompastua. Lähdön jälkeen, jos näyttää siltä, että on tyyntä ja ajetaan koneella, voi luukkuja avata. Purjehdittaessa varsinkin keulanpuoleiset luukut tulee sulkea, ettei genoan skuutti takerru luukun kulman alle. Jos tuulee niin, että vettä pärskyy, kaikki luukut kannattaa sulkea. 

Veneen lukitseminen 

Vene voidaan lukita aina, kun se jää tyhjilleen. Avain on pääsääntöisesti kipparilla. Vene ei ole kassakaappi. Arvokkaimmat tavarat, rahat ja luottokortit sekä passi on joko piilotettava hyvin veneen sisälle tai kuljetettava mukana. 

Taskulamppu ja etelän pimeät illat 

Päivälliselle/illalliselle lähdettäessä, auringon vielä paistaessa kannattaa kuitenkin ottaa mukaan pieni taskulamppu. Etelässä aurinko laskee nopeasti ja tulee pimeää. Pienten satamien, kylien katuvalot eivät välttämättä ole päällä koko yötä. Paluu veneelle on huomattavasti helpompaa taskulampun kanssa, ja erityisesti silloin kun vene on pimeähköllä rannalla luonnonsatamassa. Veneen sitlooraan voi jättää valon palamaan. Veneessä saattaa olla sisällä ”comfort light” -nimisellä kytkimellä kytkettävissä oleva valo, joka valaisee himmeällä valolla turkkia. 

Tuulipussi (engl. Wind Scoop) 

Kuumimpana jaksona (kesä-elokuu) hyttiä voi viilentää tuulipussilla. Tuulipussi ohjaa kevyenkin ilmavirtauksen hyttiin ja saa ilman kiertämään koko veneessä. Alkuperäinen Wind Scoop maksanee noin 50€, ilman lisenssiä valmistetun välimerellisen kopion saa halvemmalla. 

Ampiaiset, hyttyset ja muut ötökät 

Maissa voi olla hyttysiä, jotka pistävät tai pieniä kärpäsiä, jotka purevat palan pois. Veneessä ei yleensä ole ollut kiusallisia ötököitä. Off-sumutetta (tai vast.) kannattaa ottaa mukaan maihin. Jos jokin ötökkä pistää tai puree, ”piston jälkeen” -voide voi auttaa kutinaan. Suun kautta otettavaa antihistamiinia voi myös käyttää kutinoihin ja muihin allergisiin oireisiin. Pistokohdan rikkiraapiminen voi saada aikaan sen, että rikkinäinen iho tulehtuu. Turvotukseen ja pieniin tulehduksiin ensiavuksi sopii kortisonivoide (esim. Hydrocortison). Mikäli kortisonivoide ei auta, lääkärin määräämä antibioottikuuri voi olla tarpeen. 

Joissain satamissa, erityisesti luonnonsatamissa on ampiaisia, jotka tulevat hakemaan makeaa vettä tai jotain makeaa (hunaja, limu, olut, hedelmät jne.). Limu/oluttölkistä voi juoman mukana tulla suuhun myös kiukkuinen ampiainen. Ampiaisia voi koettaa houkutella itsetehtyyn ansaan; tyhjään vesipullon yläosaan muutama reikä, pohjalle hunaja-vesiseos ja pullo roikkumaan keulaan.