Split - Paljon vaihtoehtoja

Kroatia on yksi maailman suosituimmista purjehduskohteista. Yhteensä yli tuhat kilomeriä Dalmatian mannerta ja saaristoa tarjoavat veneilijöille lukemattomia luonnonlahtia, pieniä kyliä, venetsialaisvaikutteisia kaupunkeja ja kymmeniä täyden palvelun ACI-marinoita.

Split on suurin Dalmatian rannikon kaupungeista ja yksi vanhimmista. Splitin kiehtovin alue on vanhakaupunki, jonka upein nähtävyys on Rooman keisari Diocletianuksen palatsi. Palmujen reunustamat rantabulevardit kahviloineen ovat myös tutustumisen arvoisia paikkoja.

Splitin alueelta löytyy useita lähtösatamia: Splitin ACI marina, Trogirin marina ja Soltan saarella oleva Rogacin marina. Myös alle tunnin automatkan päässä on Sibenikin marina.

Splitin ympäristöstä voit purjehtia Dalmatian pohjoisosaan Kornatin saaristoon, joka on suojeltua kansallispuistoa. Saaristoon kuuluu 140 saarta, ja se on Välimeren tihein saaristo. Saarilla löytyy satoja luonnonlahtia ja poukamia. Jos nämä eivät riitä, voit jatkaa vaikkapa historialliseen Zadarin kaupunkiin asti.

Myös purjehdusalue Splitistä kaakkoon tarjoaa useita idyllisiä kohteita, kuten Vrboskan kylän viinikellarit, Hvarin saaren pääkaupungin Hvarin venetsianaikaiset rakennukset ja ja ajan sileäksi hiomat mukulakiviset torit. 

Splitistä ehtii myös viikon aikana vierailla etelämpänä vaikka Lastovon saarella ja Korculan länsiosassa Vela Lukan kaupungissa. Tai Vela Lukasta pari mailia ulompana suurella Gradinan luonnonlahdella, josta kuitenkin löytyy ainakin yhden ravintolan kiinnityspoijut.

Myötäiset

  • Lähtösatamat keskellä upeaa purjehdusaluetta
  • Kroatian kaunis ja vehreä luonto
  • Upea ruokakulttuuri erityisesti kalaruuan ystäville
  • Yksi Euroopan kauneimmista rannikoista
  • Upea merenkäynnin kulttuuri ja vanhat kaupungit
  • Lyhyt lento

Välimerellä päivät kuluvat aina rattoisasti, missä sitten seilaammekin.          

Hessu Kiiskinen, OnSailori