Sisilia - Aeolian saaret

Uskomattoman kauniit Aeolian saaret sijaitsevat Sisiliasta pohjoiseen Tyrrhenanmerellä. Tämä myös Liparin saarina tunnettu saariryhmä on kuin toiselta planeetalta. Tuliperäiseen maastoon on syntynyt "luonnon puutarha" satoine väreinen ja kaikkea tätä ympäröi koboltinsininen meri.

Lähin saari on 30 mailin päässä oleva Vulcano, jonka huippu on usein saaren uumenista nousevien rikkikaasupilvien peitossa. Karun saaren rannoilta löytyy satumaisia biitsejä ja rannalla voi käydä hemmottelemassa hipiäänsä mutakylvyin. Nirppanenäisille saaren ominaistuoksu saattaa olla liikaa.

Muut kuusi saarta ovat sopivien päiväpurjehdusten, n. 8-15 mailin, päässä toisistaan. Kaukaisin on koillisessa sijaitseva klassinen, kartiomainen Stromboli, jonka itäpuolella löytyy ankkurointiin sopivia poukamia. Saaren huipulta syökseviä lieskoja ja kymmenen jumbojetin nousulta kuulostavaa murinaa on helppo kunnioittaa yön pimeinä tunteina. Ankkurivahdissa ollessa ei voi olla miettimättä, että mitäpä jos...

Saarten "pääkaupunki" Lipari on kaunis pieni kaupunki, jonka kapeilta kujilta löytyy viehättäviä ravintoloita ja baareja. Toiseksi asutuin saari on Salina, jonka ympärillä on lukemattomia snorklailuun sopivia, kirkasvetisiä lahtia. Panarea, ryhmän pienin saari tarjoaa pikkulahtien rentoja baareja, ravintoloita ja discoja. Täällä saattaa myös törmätä henkilöihin, joita on nähnyt vaikkapa elokuvissa.

Epäilemättä myös ruoka ja viini "alla Siciliana" ovat Aeolian saarten tärkeimpiä elämyksiä. Miekkakalaa eri muodoissa, täytetyt kalmarit tomaattikastikkeessa, kaprikset, paprikat ja yrtit, nekin tuntuvat olevan eri maailmasta.

Sopivin ajankohta purjehtia saarilla on kesäkuun alusta heinäkuun puoleenväliin. Sen jälkeen italialaiset ja keskieurooppalaiset täyttävät satamat. Syyskuun puolenvälin jälkeen viikon lomasää voi olla jo mitä vaan.

OnSailin lähtösatama Sisiliassa on Portorosa. 

Myötäiset

  • Upeat vulkaaniset saaret
  • Sisilialainen ruoka- ja viinikulttuuri
  • Strombolin toimiva tulivuori on kaikille elämys
  • Kevyet päivämatkat saarelta saarelle

Kun saavut koordinaateille 36°32.5 N, 29°0.22 E, ole tarkkana ja kamerat esille, alueella asuu 12 metrinen valas!

Esa Mertanen, valaskalakuvaaja