Kos - reitit

Reitti A
1. päivä Kos-Pserimos-Kalymnos (16 mi)
2. päivä Kalymnos-Port Lakki (Leros) (16mi)
3. päivä Port Lakki-Patmos (20mi)
4. päivä Patmos-Plakoutin lahti (Leros) (16mi)
5. päivä Plakoutin lahti-Vathi (Kalymnos) (20mi)
6. päivä Vathi-Kos (15mi).

Reitti B
1. päivä Kos-Tilos (28mi)
2. päivä Tilos-Panormitis (Symi) (22mi)
3. päivä Panormitis-Symi (13mi)
4. päivä Symi-Nisiros (32mi)
5. päivä Nisiros-Kamares (Kos) (12mi)
6. päivä Kamares-Kos (24mi)

Kosista pohjoiseen

Pserimos  Pieni laguunilahti, vain 7-8 milia Kosin satamasta. Hyvä paikka viettää vaikka lounasta lähdettäessä tai tultaessa Kosiin. Lahdelle on syntynyt uusi laituri, joka pääasiassa toimii Kosilta ja Kalymnokselta saapuvien turistiveneiden yhteyslaiturina. Lahdelle voi jäädä ankkuriin ja mennä jollalla tai uiden maihin.

Kalymnos Saaren pääkaupunki on myös Kalymnos, suojainen satama. Joskus ankkurit saattavat mennä ristiin vesihanan kohdalla. Suojainen satama, melkeinpä lyhyt, 15-20 kettinkimetrin “kahviankkurointi” riittää. Hyvät paikat, joissa piirretty veneiden kuvat. Paljon ravintoloita. Pesusienitukkurin taivas. Saaren kaakkoiskulmassa oleva Vathi on myös hyvä ja suojainen satama. Tilaa vähän yli kymmenelle veneelle. Rannalla muutamia ravintoloita. Lähes aina suojainen satama.

Koilliskulmassa on myös luonnonlahti Palionisou, joka on kyllä kohtuullisen suojainen, mutta aika syvä, joten lahden perälle voi mennä niin pitkälle, että voi vetää vaikka köyden rantaan. Yksityisyyttä saattavat välillä rikkoa paikalliset turistiveneet. Rannalla on ajoittain jonkinmoista ravintola- tai kioskitoimintaa.

Leros Seuraavaksi luoteeseen purjehdittaessa on Leros. Saaren itärannikolla on Pandeli, sympaattinen pieni kalastajakylä, jossa muutama hyvä kalataverna ja pizzoissakin löytyy. Jos aallonmurtajassa ei löydy tilaa, voi lahdellekin ankkuroida 20 metriä rannasta ja soutaa peräköyden maihin. Täällä voi viipyä vaikka pidempään.

Tästä vain 2-3 mailia pohjoiseen, on Alindasin lahti. Se on suurempi kaupunki, jossa paljon ravintoloita ja kauppoja. Lahdella on välillä aikamoinen aallokko ja paras katsoa pilotista lähemmät ankkurointiohjeet. Täällä on kyllä tilaa, jopa kylkikiinnityksellä, suuressa laiturissa, jonka lähellä lähes kaikki palvelut ovat ulottuvilla. Ainoastaan hyvin kovalla luoteistuulella paikka saattaa olla hiukan kyseenalainen.  Ainakin on hyvä valita ravintola läheltä venettä, jotta aika ajoin pääsee tiirailemaan.

Leroksen lounaiskulmassa löytyy syvälle työntyvä lahti, jonka perällä sijaitsee (Port) Lakki.  Kaupungin vasemmalla puolen sijaitsee marina, jossa mooring-köydet sekä vettä ja sähköä laiturilla.

Patmos Dodekanesian merialueen  pohjoisimpana on kolmen suuren vulkaanisen kukkulan  muodostama saari, jonka itäreunalla syvälle työntyvän lahden perukoilta löytyy saaren pääkaupunki  Skala. Yleensä laiturista löytyy hyvin tilaa ja laiturin lähellä on useita skootteri- ja autovuokraamoja. Täältä kannattaa tehdä retki yhä toimivaan vuonna 1088 perustettuun Pyhän Johanneksen luostariin ihastelemaan vuosiasatojen takaisia maalauksia, koruja ja erilaisia käsitöiden mestariteoksia. Sataman läheisyydestä löytyy lukemattomia hyviä ravintoloita.

Lipso Patmokselta itään alle 10 mailin päässä on Lipson saari, josta löytyy pieni Lipson kylä. Pari tavernaa, pieni market ja leipomo on yleensä kaikki mitä purjehtija tarvitsee. Pitkä laituri on varsinkin sisäpuolelta hyvin suojainen.

Kosilta etelään

Kosin saaren länsireunassa oleva Kamares on sopiva satamapaikka, joko alku- tai loppumatkasta. Ravintoloita ja kauppoja 100-300 m päässä. Vaikka lahdella välillä välillä käykin pieni puhuri, on satama suojainen.

Nisiros, tulivuorisaari. Saaren pääkaupungissa Mandrakissa usein ikävä ”swelli” meltemillä ja vuoroalukset aiheuttavat usein oman aallokkonsa. Ei kannata jättää pitkäksi aikaa venettä yksin. Parempi satama on  Palon, n. 3 mailia etelämpänä. Todella suojainen - paitsi myrskyllä vesi tulee yli aallonmurtajan ja aiheuttaa satamassa aikamoisen ristiaallokon. Satamassa pari viihtyisää tavernaa. Kannattaa varata aikaa vaikka aamusta, vuokrata skootterit ja tehdä retki toimivalle tulivuoren kraaterille. Matka kestää noin 15-30 minuuttia suuntaansa, riippuen kuinka skootterilla päästelee. Kraaterille pääsee myös bussilla, eikä taksikaan maksa maltaita. Vaikuttava paikka, kannattaa käydä!

Symi Purjehdittaessa lännestä kannattaa kiertää pohjoisen kautta ja mennä pienen salmen läpi (Symin ja Nimoksen saarten välistä) Symin lahdelle. Syvyyttä on riittävästi, vaikka heikkohermoista hirvittääkin, kun vaalea hiekkapohja näyttää olevan käsin kosketeltavissa  Purjeet on kyllä syytä vetää sisään. Symin kaupunki on itsessään kuin postikortti. Paljon hyviä ravintoloita. Täältä löytyy, kujien perältä, n.30 metriä satamasta, mm. yksi Välimeren parhaista pizzerioista!!! Elokuussa on joskus niin kuuma, että jääkaapitkaan eivät jaksa pitää juomia kylminä ja paikallisetkin siirtyvät muihin maisemiin.

Symin saaren lounaispuolella oleva Panormitis on ainakin lounaan mittaisen pysähdyksen arvoinen vanhan munkkiluostarin satama. Joskus laiturilta löytyy kylkipaikka, muussa tapauksessa ankkuroi lahdelle. Usein viimeisen yhteysaluksen lähdettyä (n. Klo 17 jälkeen), voi laituriin myös ankkuroiden peruuttaa. Vierailu luostarissa ja sen museossa maksaa muutaman euron, mutta on kaikessa pienuudessaankin vierailun arvoinen. Rannalla pari ravintolaa.

Symin itärannikko on tuuliltaan aika konstikas, pääasiassa pläkää, mutta ajoittain parin reivin puuskat ilmestyvät kuin tyhjästä. Useimmiten juuri silloin kun miehistöllä on valkoiset vaatteet ja punaviinilasit käsissään.

Tiloksen saaren itäpuolella oleva Livadhia on oikeastaan saaren ainoa järkevä pysähdyspaikka. Ainakin täällä on pari hyvää (ainoat) kalaravintolaa. Muun muassa hummeri-illlallinen (tai aamiainen) on ollut monta kertaa aika ikimuistoinen.

Innokkaimmat purjehtijat voivat purjehtia aina “unelmien Rodokselle” saakka, jossa ainoa järkevä satamapaikka on Mandrakin satama, ellei sitten halua kiertää koko saarta ja ankkuroida rannikon itäisellä, suojaisella puolella pikkulahdilla tai vaikka yöpyä suojaisella Lindoksen lahdella. Kannattaa muistaa, että takaisin tultaessa Kosin suuntaan reissu saattaa olla tuskaista kryssiä ja sen vuoksi on suositeltavaa, että esimerkiksi Symi, jonne on matkaa vain n. 25 mailia, jäisi paluureitille. Hyvällä tuurilla sinne voi päästä nousemaan yhdellä halssilla.

Välimeripurjehdusporukka kasassa ja vene varattuna, Kos - täältä tullaan!

Jarmo Rahkonen, Välimeren purjehduksia jo yli 20 vuotta