Kos - kaikki kohdallaan

Kos on Kreikan saaria rakastavalle loistava lähtösatama. Viikon purjehduksella ehtii nähdä ja kokea paljon - kahden viikon reissulla kaksin verroin.

Kos on Rodoksen jälkeen Dodekanesian toiseksi suurin saari, joka on vain noin 10 mailin päässä Turkin mantereen lounaiskärjestä ja Bodrumin kaupungista. Matka saaren keskiosassa olevalta lentokentältä Kosin pääkaupungissa olevaan marinaan kestää noin 30 minuuttia.

 

Tavallisimmat reitit kulkevat Kosilta pohjoisen kautta luoteeseen (Kalymnos, Leros, luostarisaari Patmos, Lipsos). Jos innokkaille purjehtijoille jää vielä loppuviikosta aikaa ja sattuu tuulemaan lännestä, saa sivutuulella purjehtia kokonaisen päivän kiertäen Kosin länsipuolitse Nisiroksen tulivuorisaarelle. Palonin satamasta matka toimivan tulivuoren kraaterille kestää skootterilla, vuokratulla autolla tai taksilla 15 minuuttia suuntaansa. Seuraavana päivänä, jos tuuli jatkuu samansuuntaisena, niin mikä sen parempi päätös purjehdusviikolle kuin slöörailla kohti Kosin marinaa.

Jos purjehdusviikon alkuun on luvassa rivakampia luoteistuulia (meltemi) on hyvä vaihtoehto suunnata Kosilta etelään, vaikka Symin saarelle, Panormitiksen luostarisatamaan tai pääkaupunki Symille. Täältä voi purjehtia Tiloksen ja Nisiroksen saarten kautta takaisin Kosille. 

 

Myötäiset

  • Monipuolinen valikoima veneitä
  • Useita eri reittivaihtoehtoja viikon purjehdukselle
  • Piensatamia joissa tunnelmallisia tavernoita
  • Lyhyt lentokenttäkuljetus

Välimeripurjehdusporukka kasassa ja vene varattuna, Kos - täältä tullaan!

Jarmo Rahkonen, Välimeren purjehduksia jo yli 20 vuotta