Göcek - lunnonlahtia ja aitoa Turkkia!

Turkin lähtösatamista suosituin on Göcek. Sen pienestä rauhallisesta satamasta avautuu monen purjehtijan ylistämä Välimeren hienoimpiin ja kiinnostavimpiin kuuluva purjehdusalue. Turkin rannikkon eteläisin osa tarjoaa veneilijälle kaikkea, mitä viikon purjehduslomalta uskaltaa toivoa.

Pieniä kyläsatamia, idyllisiä luonnonlahtia ja pikku ravintoloita, kymmeniä ankkurointiin sopivia poukamia ja shoppailjoiden iloksi suurempiakin kaupunkeja. 
Purjehdusaluetta kutsutaan nykyisin nimellä  “Blue Voyage”. Se käsittää rannikon Bodrumista Antalyaan, saman alueen, jossa Odysseus kohtasi seireenit ja jättimäisen kykloopin. Onneksi niistä ei ole vaaraa nykyään, vaan kaikki kohtaamasi paikalliset asukkaat ottavat purjehtijat avosylin ja ystävinä vastaan.

Täältä on helppo suunnata tuulien mukaan joko länteen kohti Ekinçikin lahtea tai jos meltemi puhaltaa riittävästi, itään pitkin rannikkoa aina Kekovaan saakka. Heikkotuulisinakin aikoina alueelta löytyy sopivia paikkoja lyhyiden päivämatkojen päässä toisistaan. Vaikka liikkuisi leppoisaa kolmea solmua, ehtii purjehtien illaksi seuraavaan paikkaan

Varsinkin avomereltä katsottuna rannikko vaikuttaa karulta jyrkkine asumattomine rinteineen. Mutta kartalta ja läheltä näkee, että koko rannikko on täynnä lahtia, joista vielä löytyy pienempiä lahtia kymmenine poukamineen. Näillä lahdilla oli merirosvojen aikoinaan helppo lymyillä, kun he piinasivat pyhälle maalle matkaavia ristiretkeläisiä. Nyt niissä voi ankkuroida yöksi rauhassa ja usein löytää lahden perukalta kutsuvan pikku ravintolan.

Navigointi Turkin vesillä on suomalaiselle veneilijälle, kuten lähes kaikkialla Välimerellä, lastenleikkiä. Kun peräköydet on irti, vettä kölin alla on kymmeniä metrejä. Syvin kohta löytyy Fethiyen lahden suulta, lähes neljä kilometriä. Näin gepsujen ja plottereiden kehittyneessä maailmassa onkin hauskaa harrastaa maisemanavigointia, mittailla matkoja peukalon ja etusormen kanssa, ottaa suuntimia kaukana siintäviin vuorenhuippuihin ja arvioida veneen vauhtia näppituntumalla. Ja muutenkin “tuon niemen jälkeen tulee tuo niemi” -pohjalta navigoiminen tuo purjehdukseen sopivaa rentoutta.

Sää on Välimeren varmimpia auringon ja tuulien suhteen. Se on useimmiten huomattavasti lämpimämpi kuin vastaavana aikana esimerkiksi Dodekanesian alueella Kosin ja Turkin mantereen välissä. Tämä johtuu siitä, että luoteistuuli Fethiyen lahdelle tulee osittain lämmenneen mantereen yli. Alueella kesä ja vakiintuvat tuulet alkavat melkein kuukautta aiemmin kuin esimerkiksi Adrian- ja Joonianmerellä tai Kyklaadeilla. Meltemi puhaltaa pohjoisen ja lännen välistä, alkaa yleensä vähän ennen puoltapäivää ja loppuu klo 17 mennessä. Tämän jälkeen mantereelta vielä puhaltaa tunnin mittainen lämmin “fööni”. Miehistön mukavuuden kannalta suositeltavin tapa suunnitella reittiä on matkata länteen päin aamupäivisin ja purjehtia kohti itää iltapäivisin.

E.G.G.-venevuokraamossa on hyvä valikoima erikokoisia veneitä, myös loistoluokan katamaraani. Nopeille varaajille on tarjolla jopa saman vuoden malleja.
 

 

 

Myötäiset

  • Takuuvarma aurinko ja tuulet
  • Kirkkaat ja puhtaat vedet
  • Upea monipuolinen rannikko
  • Autiot luonnonlahdet
  • Yhden ravintolan luonnonlahdet
  • Vuokraamon ammattitaito ja aina hyvässä kunnossa olevat veneet

Parasta Turkin purjehduksella on luonnonsatamien pikku ravintoloiden mezet, vesipiippu ja Efes

Tommi Jokinen, OnSail-purjehtija