Mari Jokinen

Jos aloittaa purjehdusharrastuksen Välimerellä, 50-jalkaisella veneellä, 30 asteen lämmössä, bikinit päällä ja Lehtosen Jeren purjehduskurssilla...niin voi olla hieman vaikeaa ajatella lajin harrastamista Suomenlahdella lokakuussa turkishaalareissa.

Näin kävi minulle ja se oli rakkautta mereen ensimmäisestä matkasta alkaen. Olen monta kertaa miettinyt mitkä on ne asiat jotka tässä koukuttaa. Ensialkuun se oli oppimista ja onnistumista kun venda kääntyi kauniisti tai se kun paalusolmu "loksahti" päähän tai ne kerrat kun ensimmäistä kertaa ohjeistin asiakkaita maailmalle ja pystyin kertomaan heille kaiken sen mitä veneilijän tulee tietää
Välimeren purjehduksesta. Laji on kuitenkin niin paljon muutakin, se on tapa iroittautua arejsta, jättää kaikki taakseen.

Kaikkein tärkeintä tässä lajissa on ollut se, että kun astun veneeseen ja köydet irtoaa laiturista kaikki muu unohtuu.
Ystäväni Tomi joskus sanoi kaksi mailia satamasta lähdön jälkeen:
-"tyhmeneminen on alkanut!" Ja juuri tästä on kyse.
Kannoin monta vuotta mukanani kirjoja ja lehtiä mutta en loman aikana saanut luetuksi sivuakaan
- pelkkä tuijotus kohti kirkkaansinistä merta ja delffiinien bongausta tuntuu riittävän suurelta uurastukselta päivisin. 
Kun päivä on uurastettu merta tuijottaen, koittaa päivän kohokohta: rantautuminen. Iltaa istutaan pienissä ravintoloissa luonnonlahdilla tai ihmetellään ohi lipuvia turisteja ihmettelemässä näitä purjehtijoita jotka parkkeeraavat veneensä kaupungin parhaimmille paikoille ja tuntuvat nauttivan elämästään veneessä.
Missään ei nuku niin hyvin kuin ankkurissa.

Haluan viedä purjehduslomien ilosanomaa eteenpäin kaikille ja tuoda tämän lajin lähemmäksi kaikkia lomailijoita. Tämä ei ole salatiedettä vaan tapa päästä matkustamaan hienoissa, moderneissa veneissä paikkoihin joihin ei tavalliset rantalomalaiset pääse. Laji sopii myös ADHD-osastolle, veneessä riittää puuhasteltavaa ja manooverejä riittää. Tämä lomanviettotapa sopii kaikille.
Ne kaikki ei vaan tiedä sitä. Vielä.

Olen hoitanut Aurinkomatkoilla purjehdustuotetta yli 15 vuotta. Monesta asiakkaastani on tullut ystävä näiden vuosien varrella. Koenkin vahvasti että henkilökohtainen palvelu, reilu ja totuudenmukainen asioista puhuminen on ne lähtökohdat joista loman onnistuminen koostuu. Olen OnSailin jokapaikanhöylä, vastuulleni kuuluu kaikki OnSailissa tapahtuva, tuotannosta ja suunniitelusta myyntiin ja siivoukseen. OnSail -roolini keskittyy kuitenkin enimmäkseen Suomen päähän, vaikka purjehtiminen ulkomailla onkin se ainoa oikea tapa viettää lomaa. Siis golffaamisen lisäksi.

Yksi asia kuitenkin on ja pysyy: tyttö voi lähteä Kuopiosta mutta Kuopio ei lähde koskaan tytöstä!