Hessu Kiiskinen

Loma parhaalla merinäköalalla

Elämäni kirjassa sivu (tai muutama sivu) purjehtimiseen kääntyi melkeinpä vahingossa.

Armeijan jälkeen sain ensimmäisen vakituisen työpaikkani omistaja toi maahan sivubusineksenaan surffilautaa muistuttavaa, kahden istuttavaa ja korkeamastoista kevytvenettä.  Eräänä rivakan tuulisena päivänä lähdin avaamaan varaston oven veneestä kiinnostuneelle herralle, joka istui siihen ja kysyi enkö lähde mukaan. "Ai kyytiinkö", ihmettelin kutsua, mutta käärin lahkeet ja hyppäsin kyytiin. Jos olisin tiennyt tuolloin mikä skuutti on, olisin kiljunut lakkaamatta päästämään köyden irti.

Muutamaa vuotta myöhemmin eräs valokuvaaja, joka omisti Murena-puolitonnarin, pyysi mukaan gastiksi avomerikisoihin. Kuinka monta kertaa vannoin aina sunnuntaisin kotona riisuessani kolme päivää haalarin alla olleita märkiä vaatteita, että enää en lähde mukaan yhteenkään kisaan. Ja yhtä monta kertaa olin seuraavana perjantaina laiturilla näkkileipäeväät repussa.

80-luvun puolivälissä ystäväni Pokkisen Raimo pyysi mukaan erääseen avomerikisaan –Hangosta Kööpenhaminaan. Kolmen vuorokauden kryssimisen jälkeen sovin Raimon kanssa Kalmarissa, ravintolan vessassa, että nyt seuraava reissu purjehditaan lämpimimmillä vesillä.

Seuraavana vuonna, Ateenassa toukokuun 2.päivänä 1987 päivänä, laitoin itseni tähän koukkuun ja seuraavina vuosina kaikki liiennyt vapaa-aika huhti-lokakuun välillä tuli käytettyä Välimerellä purjehtien.

90-luvun alussa sain Purjehtijaliiton opettajalisenssin ja olin mukana perustamassa Aurinkomatkojen purjehduskoulua vuonna -92. Kouluttajana oli riemuisaa nähdä, kuinka kurssin alussa täysin kokematon miehistö viikon viimeisenä purjehduspäivänä hanskasi itsenäisesti veneen ohjailun, käännökset ja jopa purjeiden hienoimmatkin trimmailut.

Vuosien mittaan oppi hyvin nopeasti jo ensimmäisinä päivinä näkemään kehenkä laji niin sanotusti kolahti. Jotkut tapaukset muistuttivat uskoon tulemista ja muistan lukemattomia tapauksia, joissa aikuisena kipinän saanut purjehtijanalku hakeutui talvikuukausiksi navigointi- ja ensiapukursseille ja oli jo loppuvuodesta kyselemässä seuraavan kesän purjehdusohjelmista.

Aurinkomatkojen purjehdukonsulttina pääsin yli 20 vuoden ajan rakentamaan "SunSail"- brändiä ja toteuttamaan useimpien veneiden matkapurjehduksia ja regattoja lukijamatkojen, liittojen tai pursiseurojen jäsenpurjehduksien myötä. Talvikuukausina järjestimme myös useita pienempiä 2-4 veneen ryhmäpurjehduksia Karibialle ja Thaimaaseen.

Purjehduslomalla huomaa kuinka etuoikeutetussa asemassa purjehtija onkaan. Voit ankkuroida autiolle luonnonlahdelle tai "yhden ravintolan" lahdelle. Pääset retkeilemään historiallisiin paikkoihin auringonnousun tai -laskun aikaan, silloin kun "tavalliset turistit" eivät ole maisemissa, jos pääsevät niihin paikkoihin ollenkaan. Silloinkin kun miehistö kaipaa shoppallua tai vauhdikkaampaa iltaelämää, niin kaupunkien tai kylien laiturit ovat yleensä kaikista keskeisimmillä paikoilla. Vaikka eipä noista "yhden ravintolan" lahdiltakaan ole vauhti, soitto ja laulu puuttunut. Joskus jopa aamulla tuntuu upealta päästä rannan myrskyistä meren rauhaan.