Eki Suorlahti

Jokainen OnSail -purjehdus on sinun unelmamatkasi!

Ihmisen voi tuoda mereltä pois, mutta merta ei saa ihmisestä pois. Näin on joku joskus todennut ja minun kohdalla se on todeksi tullut. Nuoruuden satunnaisista purjehduksista jäi sen verran ”tautitilaa”, että myöhemmin aikuisiällä oli helppo heittäytyä lajin pariin. Ehkä siellä on veren perintöäkin mukana. Isoisäni isä nousi lopulta ”kovalle maalle” Turkuun seilattuaan nuoruutensa Tukholman ja Viipurin väliä. Ja työhuoneeni seinällä on kuva, jossa isäni on pikkupoikana jossain Helsingin edustan luodolla, isoäitini isän sluuppi on ankkurissa rannalla.

Purjehdus on mielenkiintoisen houkutteleva laji. Harva jää satunnaiseksi seilaajaksi. Itselle jokainen reissu on ainutkertainen. On paljon tekijöitä, mitkä eivät välttämättä muutu, ja sitten aina on läsnä jotain uutta, jotain ainutkertaista. Se voi olla uusi satama, uusia ihmisiä matkan varrella, leppoisa iltatuuli tai yhtä lailla kryssi navakassa tuulessa. Ja itse meri; se ei koskaan ole samanlainen, se ei lopu koskaan. Vaikka ei koskaan kauaksi kotivesiltä lähtisikään, niin aina on tajunnassa tieto, että tuon selän jälkeen tulee uusi selkä, tuon ulapan jälkeen tulee uusi ulappa. Jos tahdon, voin jatkaa matkaa.

Minulle itse purjehtimisen lisäksi on matkojen varrella tullut oheen monia tehtäviä. Purjehduskoulutus on ollut luonnollinen osa koulutusalan ammattilaiselle. Kauden aikana ehdin omien purjehduksieni lisäksi olla useallakin kurssilla mukana niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Olen reilun kymmenen vuoden aikana on ollut vastuullisena kouluttajana myös kouluttajakursseilla. Ja taitaa ne ”sormeni olleen sopassa”, kun nykyistä aikuisten purjehduskoulutusta on Suomessa luotu.

Välimeri… Välimeri on meidän meri. Niin minusta tuntuu siellä liikkuessani. Meidän länsimainen kulttuuri on välimerellinen, vaikka olemmekin tänne Pohjan perukoille elämämme rakentaneet. Liikkuessani Turkin, Kreikan, Kroatian vesillä olen aina tekemisissä monien historian kerrostumien kanssa. Välimerta on liikuttu moneen suuntaan ja kulttuurit ovat sekoittuneet. Välimereltä on lähdetty myös uusia maailmoja valloittamaan. Unelmat jostain mitä ei vielä ole, ovat vieneet yksittäisiä ihmisiä uusille seuduille, liikuttaneet kansakuntiakin. Kroaatit esittelevät ylpeänä ”oman poikansa” Marco Polon kotia Korculan saarella. Ja mitä olisi vierailu Kreikassa, Ithakan saarella, ellemme muistaisi sen olevan Odysseuksen kotisaari. Tai sitten vierailu Turkin rannikon pikkuruisella Gemilerin saarella ja yllättäen saamme tietää, että Pyhä Nikolauksen hauta on ollut täällä, siis meidän joulupukin. Göran Schildt kirjoitti kirjan Välimerestä ja antoi sille nimen Unelmamatka. Ja siihen oli helppoa uskoa, kun istuin hänen työpöytänsä äärellä Leroksen saarella ja katselin sinistä, Välimeren sinistä merta.

Meillä on unelmia. Me haluamme että unelmat tulevat todeksi. Yksi tapa on tehdä unelmista totta purjehtimalla. Purjehtimalla hyvässä seurassa, lämpimillä vesillä, tähtikirkkaan taivaan alla, luotettavan kipparin kanssa…

Jokainen OnSail -purjehdus on sinun unelmamatkasi.